Gammeldags pandekager – en populær dessert

Blandt de lækreste traditionelle danske desserter finder vi de gammeldags pandekager. Det, der karakteriserer traditionelle pandekager, er, at de er tynde og søde i smagen. Der findes flere varianter over temaet ”pandekager”. Man kan for eksempel vælge at gøre dejen ekstra lind ved at anvende fløde. Hvis man ønsker pandekager, som smager af mere i sig selv, og som har en tykkere struktur, kan man erstatte en del af hvedemelet med rugmel. På den måde får man en pandekage, som egner sig fortrinligt som madpandekage – især hvis man samtidig undlader at tilsætte sukker og vanille sukker. Hvis man ønsker en mere syrlig smag i sin pandekage, kan man bruge tykmælk eller kærnemælk i stedet for sødmælk, og man kan tilføje revet citronskal efter behov.

Tynde, søde dessertpandekager

Hvis man ønsker at servere pandekager som dessert eller som tilbehør til kakao (for eksempel til børnefødselsdagen), bør man dog holde sig til de søde, gammeldags pandekager. Denne type pandekager kaldes, i sin tyndeste og letteste form, for crêpes, og kan antage vidt forskellige former og smagsvarianter. Du kan for eksempel tilsætte appelsinskal til dejen, eller flambere pandekagerne med cognac ved servering. Og der er mange flere variationsmuligheder, når det handler om fyld og tilbehør.

Fyld til gammeldags pandekager

Gammeldags pandekager serveres traditionelt i sammenrullet form. Alternativt kan du servere dem på fad og med fyldet ved siden af, så gæsterne selv kan bestemmer, hvad der skal i deres pandekage. Pandekager med is er altid et sikkert hit. Brug en god, fed flødeis – du kan eventuelt servere flere varianter, for eksempel vanille is, is med chokoladesmag, eller jordbær is. Hvis du vælger den forholdsvis neutrale vanille is, kan du med fordel supplere med forskellige former for syltetøj, eller måske endda lækre sirupper i forskellige smagsvarianter.

Find opskrift på gammeldags pandekager på https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/31044/pandekager-gammeldags